Ritvan pullat

Rakkaan anoppini erinomainen pullaresepti ei ole salaisuus, ainakaan
tämän jälkeen. Maailma on pullollaan pullareseptejä, mutta toiset silti
vaan toimivat paremmin.

Ainekset:

  • 2 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 1-2 tl suolaa
  • 5 dl maitoa
    tai
    1 dl maitojauhetta + 5dl vettä
  • 1 rkl (15 ml) jauhettua kardemummaa
  • 1 kg jauhoja
  • 150-200 g  voita
  • 50 g tuorehiivaa
    tai
    vastaava määrä kuivahiivaa (1 pss)
  • (mausteeksi ripaus muskottipähkinää, n. 1 ml)

Sulata voi, anna jäähtyä.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, etenkin jos käytät kuivahiivaa.
Sekoita isossa kulhossa maitoon hyvin hiiva, sokeri, suola, munat ja
kaardemumma sekä halutessasi muskotti.

Sekoita jauhot vähitellen taikinaan. Kun noin 4/5 jauhoista on
sekoitettu, lisää sulatettu, jäähtynyt voi. Lisää loput jauhot ja
vaivaa taikinaa käsin, kunnes taikina on tasaista ja irtoaa hyvin
reunoista.

Kohota kaksinkertaiseksi liinan alla, vähintään 30 min. Leivo pitkoiksi, pulliksi,
ässiksi tai miksi lystäät. Kohota hetki, sivele vatkatulla munalla.

Paista pitkot uunissa lämpötilassa +200 astetta Celsiusta 20-25 minuuttia, pienemmät pullat +225 asteessa 8-10 minuuttia.

Muunnelmia:

  • Rusinapulla: lisää 1,5 dl rusinoita jauhoihin
  • Kanelikierteet: vaivaa kohotettua taikinaa ja kauli se noin sentin paksuiseksi nelikulmaiseksi levyksi. Pinnoita kanelilla ja sokerilla, vuole päälle voinokareita. Voit myös voidella levyn pehmeällä voilla ennen kanelisokerointia. Rullaa taikinalevy kiinni, leikkaa pötköstä pätkiä. Voit asettaa pötköt paperisiin muffinsivuokiin pystyyn tai litistää pätkät sivulta puusteiksi
  • Voipulla: pyöritä pyöreitä pullia ja tunge pala voita sisälle, sokeria päälle.
  • Pulliin voi tunkea myös kiinteää hilloa, marsipaania. Koristeluun sopii myös mantelijauhe.

Sovellusohje Espanjaan:

  • Kuivahiivana käytin ”Maizena Levadura de panaderia”, käytin kaksi 5,5 g:n pussia ym. annokseen.
  • Kardemummaa voi olla vaikea löytää tavallisesta ruokakaupasta, etsi esim. intialaisesta elintarvikeliikkeestä

Jätä kommentti